11 tips tegen eenzaamheid

Achter de geraniums zitten? Dat is echt niet nodig! Om eenzaamheid aan te pakken, moet je wel de eerste stap zetten. Zo kun je bestaande patronen doorbreken. Je leert nieuwe mensen kennen of versterkt bestaande contacten. Doe mee! Er is heel veel mogelijk.

Eenzaamheid. Dat woord roept vrijwel direct medelijden en compassie op. Eenzame mensen worden als zielig beschouwd, verkeren in een isolement, zijn alleen achtergebleven, ervaren weinig belangstelling en krijgen haast geen aandacht. Toch is die negatieve associatie een behoorlijke misvatting.

Want ieder mens is eenzaam, ook hij of zij, die een relatie heeft. Zelfs in een huwelijk of partnerschapsverhouding kun je eenzaam zijn, het gevoel hebben er alleen voor te staan en in je eentje de belangrijke beslissingen in je leven te moeten nemen.

Contacten leggen

Eenzaamheid kun je doorbreken door weer het contact met andere mensen op te pakken. Dat kun je op verschillende manieren doen. Denk bijvoorbeeld aan het aanhalen van ‘oude contacten’ of het deelnemen aan een groepsactiviteit rondom een bepaalde interesse, hobby of sport waarbij je mensen kunt ontmoeten. Ook zijn er maatjesprojecten waarbij je gekoppeld wordt aan een ‘maatje’, meestal een vrijwilliger, met wie je samen iets leuks kunt gaan doen of mee kunt praten.

Tips

 1. Leer eenzaamheid herkennen in een korte online training van Humanitas
 2. MeeDoen! in Buren en Neder-Betuwe: Wil je meer sociale contacten en iets buiten de deur doen, maar weet je niet goed hoe je daaraan begint? Bij MeeDoen ben je welkom! Iedereen doet hier mee. In groepjes van maximaal 8 personen (65+) werk je samen met een medewerker van Welzijn Rivierstroom aan een activiteit. Samen eten, wandelen, stof knippen, keien schilderen? Er is heel veel mogelijk. Wat wil jij doen?
 3. Onder het motto ‘Samen is leuker en samen staan we sterker!’ roept gemeente Neder-Betuwe inwoners en organisaties op om er aan mee te helpen dat inwoners zich minder eenzaam gaan voelen. Laten we één zijn tegen eenzaamheid.
 4. In Rhenen zijn tal van mogelijkheden om aan te sluiten bij activiteiten. Kom (weer) in contact met (on)bekenden, doe mee aan een groepsactiviteit of laat je koppelen aan een maatje. Samen Rhenen.
 5. Loop gerust eens binnen voor een kopje koffie en een praatje tijdens de koffieochtenden in Neder-Betuwe.
 6. Op eenzaam.nl vind je een overzicht van allerlei activiteiten, ook voor ouderen. Van ontmoeting tot cursus, maatje tot speciale uitjes. (Let op: niet alles in het overzicht is nu mogelijk.)
 7. Een vrijwilligersbaan geeft veel voldoening; je leert nieuwe mensen kennen, doet iets nuttigs met je tijd en ontwikkelt jezelf. Benieuwd naar de vrijwilligersvacatures bij jou in de buurt?
 8. Zaterdag 25 september is het Nationale Burendag. Tijdens Burendag worden er vele activiteiten georganiseerd met, voor en door de buurt. Ken je je buren al? Zo nee, dan is dit een mooie gelegenheid om eens een praatje te maken en gelijk de handen uit de mouwen te steken.
 9. Tijdens de Week tegen Eenzaamheid zijn er heel veel activiteiten waar mensen elkaar ontmoeten en nieuwe contacten kunnen leggen. In 2021 is de Week tegen Eenzaamheid van donderdag 30 september tot en met 7 oktober. Iedereen kan deelnemen door het bezoeken of organiseren van een activiteit.
 10. Stichting Welzijns Activiteiten Neder-Betuwe, ook wel afgekort als SWAN, organiseert samen met meer dan 200 vrijwilligers afkomstig uit alle woonkernen diverse activiteiten en diensten. Daar maken meer dan 1000 inwoners vaak elke week weer gebruik van. Benieuwd wat er allemaal te doen is in uw eigen buurt?
 11. Iedereen heeft op zijn tijd behoefte aan een luisterend oor of een goed gesprek. Soms is het moeilijk om je verhaal te vertellen aan de mensen om je heen. Misschien is het te pijnlijk, of te privé. Dan kun je bellen of chatten met verschillende speciale ‘hulplijnen’.

 

Liever persoonlijk contact?

Als je niet zo goed weet waar en hoe je het contact met anderen kunt aangaan, dan kan het handig zijn om ondersteuning te krijgen via de welzijnsconsulent van Welzijn Rivierstroom. Zij kijkt samen met jou naar de mogelijkheden en geeft informatie over activiteiten en mogelijkheden bij je in de buurt: 0344-60 23 37 bereikbaar van ma t/m vrij van 09:00-14:00 uur.