Beter een goede buur dan een verre vriend

Een prettige leefomgeving is goed voor je welzijn. Naar elkaar omkijken is een kleine moeite. Maar wat als het niet klikt met je buren? Blijf met elkaar in gesprek, want vaak is er iets wat jullie bindt. Wat doe je als het echt niet goed gaat, maar je er wel wat aan wil doen?

De vijf gouden tips voor een goed gesprek met uw buren

  1. Bereid het gesprek goed voor

Ga niet praten als u boos bent en bedenk eerst goed wat u nu precies vervelend vindt. Vertel vriendelijk waar u mee zit en beschuldig uw buren niet. Laat uw buren ook hun kant van het verhaal vertellen.

  1. Bedenk welke gevolgen de overlast voor u heeft

Hoe duidelijker u uitlegt wat er aan de hand is, hoe beter u samen een oplossing kunt zoeken. Wanneer en hoe vaak heeft u overlast? Weet u dit niet? Houd dan een lijstje bij. Levert dit stress op? Stop er dan mee.

  1. Leg uit wat de overlast voor u betekent

Vertel bijvoorbeeld dat u slecht slaapt door het geluid of dat u overdag uw werk niet goed kunt doen. Uw buren snappen dan beter wat het voor u betekent.

  1. Luister naar uw buren

Een verhaal heeft altijd twee kanten, luister daarom ook naar uw buren wat zij te zeggen hebben. Vraag of zij een oplossing weten en vertel daarbij ook waar u zelf aan denkt. Vraag de woonregels op bij uw verhuurder of de Vereniging van Eigenaars (VVE).

  1. Vraag hulp aan een andere partij zoals Buurtbemiddeling

Komt u er niet uit met uw buren? Neem dan contact op met Buurtbemiddeling Rhenen, Elst en Achterberg. Mail naar Frederike Burgers via  buurtbemiddelingrhenen@welzijnrivierstroom.nl of bel naar 06-47547277.

 

In de gemeente Rhenen zijn we op zoek naar vrijwillige buurtbemiddelaars.

Buurtbemiddelaars worden getraind, krijgen coaching, intervisie en bijscholing. Wil jij een bruggenbouwer zijn bij een conflict tussen buren? Dan horen wij graag van je, want Buurtbemiddeling biedt boeiend, nuttig en afwisselend vrijwilligerswerk! Interesse?

 

Neem dan contact op met Frederike Burgers 0647547277,buurtbemiddelingrhenen@welzijnrivierstroom.nl