Bezoek aan Openlucht Museum

NEDER-BETUWE – Op 8 juni beleefden maar liefst honderdtwintig oudere inwoners van de gemeente een nostalgische dag. Ze vertrokken met drie bussen naar het Openlucht Museum in Arnhem. Deze dag werd de deelnemers gratis aangeboden. Dit was mogelijk door het inzetten van een subsidie van Cultuurpact Rivierenland, een samenwerking op cultureel gebied tussen de Provincie Gelderland en gemeente Neder-Betuwe.

Begin van dit jaar hebben medewerkers van Welzijn Rivierstroom bij inwoners van de hele gemeente gepeild wat inwoners graag zouden willen. Een dag naar het Openlucht Museum kwam met stip op nummer één te staan. Dit gaf voldoende reden om zo’n dag te organiseren.

Abel Janssen, stagiaire bij Welzijn Rivierstroom, nam de organisatie voor deze dag op zich. Hij wist binnen 72 uur dat hij met drie volle bussen richting Arnhem zou gaan. Daarna begon het echte werk. Abel regelde bussen, toegangskaarten, opstapplaatsen en nog veel meer. Hij bleek heel inventief, want hij wist bij vakantiepark de Thijmse Berg in Rhenen te regelen dat alle deelnemers een gratis lunchpakket en fruit kregen aangeboden.

‘Het was een topdag met pure nostalgie en ophalen van herinneringen,’ merkt een van de deelnemers op. ‘Ik kon bijna niet weglopen bij die vrouw die in klederdracht tassen zat te weven. Dat heb ik zelf nog gedaan.’ Haar buurvrouw was het opgevallen, dat we nu in luxe leven. Vroeger was het maar behelpen met een handpomp in de keuken. ‘En wat denk je ervan, dat je naar buiten moest om op een poepdoos je behoefte te gaan doen,’ grinnikt een ander. Dat ieder zijn eigen beleving heeft gehad is duidelijk. Over een ding is men het roerend met elkaar eens, niemand had deze dag willen missen.’

 

 

 

 

 

 

 

Bezoek aan Openlucht Museum 8 juni 2023 Fotograaf: Gerrit Louter