‘Bij ons is het iedere dag burendag’
Hans van Zetten, 81 jaar

Ons thema nabuurschap sluiten we af met het verhaal van Hans van Zetten. Een 81 jarige inwoner van ’t Heufke in Ochten, een gezellig en afgesloten hofje met allemaal woningen voor senioren.

In ’t Heufke wonen senioren die er met elkaar het beste van maken. Hans van Zetten is een van de actieve inwoners. Ondanks zijn leeftijd bruist hij van de energie en houdt hij de gezelligheid er graag in. ‘Zodra ik ’s ochtends opsta gooi ik mijn voordeur open. Iedereen hier doet dat. We lopen ook regelmatig bij elkaar binnen voor een bakkie koffie. Hier kijken we echt naar elkaar om.’

Oranje Fonds
Voor meneer Van Zetten is het dan ook een kleine moeite om zaken te regelen voor alle buurtbewoners. ‘Welzijn Rivierstroom weet de weg. De parasol in het midden van het hof en de tuintafel set zijn betaald vanuit het Oranje Fonds, maar geregeld dankzij mijn contactpersoon van Welzijn Rivierstroom. Toen ik een hometrainer voor onze buurtbewoners zocht, heeft Welzijn Rivierstroom mij geholpen in mijn contact met de gemeente die uiteindelijk de hometrainer aanschafte.’ De hometrainer staat voor algemeen gebruik onder de overkapping van het hofje.

Georganiseerde buurt
De gezelligheid van planten en bloemen in het hofje zijn tekenend voor een goed georganiseerde buurt. De aankleding van het hofje doen ze gezamenlijk en in overleg met elkaar. Mensen worden nou eenmaal blijer als zij zich in een gezellige omgeving bevinden. ‘Vanaf het begin spaart iedereen maandelijks vijf euro. En voor die vijf euro organiseren we borrels bij mensen thuis, gaan we een keer met elkaar uit eten en kopen we een kleinigheidje als iemand bijvoorbeeld uit het ziekenhuis komt of om een andere reden een hart onder de riem verdient.’

Dankbaar
‘Als ik zie hoe dankbaar mensen reageren, word ik daar heel blij van. Ik zeg niks, maar het doet mij zoveel wanneer ik mensen zie eten en plezier hebben. Het maakt mij niet uit voor wie en met wat, áls ik mensen maar blij kan maken. De dankbaarheid die ik krijg als ze mij vertellen hoe gezellig ze het vinden. De afgelopen anderhalf jaar moesten we toch een beetje afstand houden, maar we hielden gelukkig contact met elkaar door bij onze voordeur te zitten. Ja, bij ons is het iedere dag burendag, hahaha!’

Kussens en plantenbakken
Ik hou van die saamhorigheid, daar doe ik het voor. En ook een ondernemer met een boekhoudkantoor uit onze gemeente ondersteunt ons door bijvoorbeeld kussens voor in onze zithoek en vier plantenbakken aan te schaffen.

Hans voetbalde zelf 51 jaar, is trainer geweest heeft in het bestuur gezeten, en gaf naast zijn werk 27 jaar lang schoolvoetbal. Hij zit niet achter de geraniums, maar heeft twee kleine kassen in zijn tuin waar hij bloemen en groente kweekt. Als hij naar de winkel gaat, moet hij er een uur extra voor uittrekken. Hij kent zoveel mensen! Zijn tip voor ieder bewonersinitiatief: ‘Zorg dat je met elkaar op een lijn zit, en spaar collectief zodat je niet alleen afhankelijk wordt van giften van instellingen of andere organisaties. En bedenk … een kleinigheidje voor mensen, kan veel betekenen!’

Ook iets betekenen voor uw buurt? Ga dan naar https://welzijnrivierstroom.nl/gemeente-neder-betuwe/ik-wil-wat-in-mijn-buurt-doen/