Buurtbemiddeling voor en door bewoners

Burenruzies komen overal voor. In ruim 300 gemeentes in Nederland wordt buurtbemiddeling ingezet. De methode is succesvol gebleken en wordt inmiddels al 25 jaar gebruikt. Ook in gemeente Rhenen kun je bij burenruzies hulp krijgen van buurtbemiddeling. Ben je benieuwd hoe het werkt? Jolanda Huizinga, coördinator buurtbemiddeling in Rhenen, Elst en Achterberg legt het graag uit.

Buurtbemiddeling in gemeente Rhenen

“In gemeente Rhenen helpen vrijwilligers met het oplossen van burenruzie”, vertelt Jolanda Huizinga. Ze is sociaal werker bij Welzijn Rivierstroom en coördinator buurtbemiddeling in Rhenen, Elst en Achterberg. “De vrijwilligers van buurtbemiddeling zijn zelf ook bewoners uit de gemeente. Ze zijn getraind om mensen weer met elkaar in gesprek te brengen. Buurtbemiddeling is dus eigenlijk voor én door bewoners!”

De vrijwilliger begeleidt een gesprek en probeert vanuit twee kanten om een oplossing te vinden voor het probleem. Jolanda: “Vaak komen buren dan samen tot een duurzamere oplossing en is de kans op een hersteld burencontact groot. Goed contact met je buren zorgt dat je weer prettig naast elkaar kan wonen. Bovendien kosten burenruzies de politie en de woningbouw heel veel tijd en geld, dus werkt buurtbemiddeling ook kostenbesparend.”

Wat voor problemen?

Als je last hebt van je buren, kun je Jolanda bellen. Zij kijkt dan of het probleem geschikt is voor buurtbemiddeling. “We kunnen bijvoorbeeld helpen bij geluidsoverlast of stank. We kunnen helaas niet helpen als er alcohol, drugs of agressie in het spel zijn, bij conflicten binnen een familie/in een arbeidsrelatie/met een instantie en bij juridische strafbare feiten. Daarvoor kun je bij andere instanties terecht.” Twijfel je of buurtbemiddeling jou kan helpen? Schroom dan niet om contact met Jolanda op te nemen.

Zelf je buren benaderen

Jolanda raadt mensen aan om zelf hun buren te vragen of ze mee willen werken aan buurtbemiddeling. “In sommige gevallen zijn de buren zich er niet van bewust dat hun buren problemen hebben met hun gedrag. Soms hebben ze de buren nog nooit gesproken. In zo’n geval is het niet prettig als ze dan door mij gebeld worden. Dan voelen ze zich overvallen. Ik moet dan vertellen dat hun buren problemen hebben met ze. Dat kun je het beste zelf doen.”

Intake en gezamenlijk gesprek

Als de buren mee willen werken aan buurtbemiddeling organiseert Jolanda een intakegesprek met twee buurtbemiddelaars met beide buren afzonderlijk. “Als beide buren instemmen, vindt vervolgens een gesprek plaats waarbij alle partijen aanschuiven. In dit gesprek wordt gekeken naar de gezamenlijke en afzonderlijke belangen en gezocht naar mogelijke oplossingen.”

Buurtbemiddeling in coronatijd

Ook tijdens de lockdown ging buurtbemiddeling door. “Sommige gesprekken konden niet plaatsvinden, dat mocht alleen als de situatie erg urgent was. Op dit moment houden we de intakegesprekken nog steeds in het Huis van de Gemeente en niet bij de mensen thuis, wat we voor die tijd wel deden. De gezamenlijke gesprekken deden we altijd al op een neutrale locatie, zoals het Huis van de Gemeente. We kunnen nu wel weer alle zaken oppakken gelukkig!”

Tips om burenruzies te voorkomen

Als je ruzie hebt met je buren, staat buurtbemiddeling voor je klaar om samen een oplossing te vinden. Natuurlijk is voorkomen beter dan genezen, dus heeft Jolanda alvast een paar tips:

  • Maak kennis met je nieuwe buren als je ergens nieuw komt wonen. Het is dan makkelijker om in gesprek te gaan als er later iets gebeurd wat je niet zo prettig vindt.
  • Laat ergernissen niet oplopen en ga in gesprek met je buren. Doe dat trouwens niet als je boos bent, wacht even tot je bedaard bent.
  • Kijk ook op problemenmetjeburen.nl, daar staan veel praktische tips over hoe om te gaan met problemen met de buren.
  • Als je er niet uitkomt, aarzel dan niet om de hulp van buurtbemiddeling te vragen.

Buurtbemiddeling is  gratis voor alle inwoners van Rhenen, Elst en Achterberg. Kom je er niet uit met je buren? Neem dan contact op met Jolanda Huizinga. Telefoon 06-47 54 72 77 of mail: jolandahuizinga@welzijnrivierstroom.nl

Meer informatie: https://welzijnrivierstroom.nl/buurtbemiddeling/