Corona en vrijwilligerswerk

Hoe houd je als vrijwilligersorganisatie contact met vrijwilligers in deze periode van corona? Nu niet veel mag door de coronamaatregelen, zitten vrijwilligers ook werkloos thuis. Dat heeft twee risico’s in zich.

Het eerste risico is dat vrijwilligers afhaken. Als er weinig tot geen contact is en vrijwilligers zich niet bezig kunnen houden met hun vrijwilligerswerk, dan kunnen zij geneigd zijn te stoppen. Maar al die vrijwilligers zijn weer hard nodig als in 2021 veel weer open mag.

Het tweede risico is dat het missen van vrijwilligerswerk voor sommige mensen kan leiden tot meer eenzaamheid. Je rol als vrijwilliger vervalt en het contact dat vrijwilligers met elkaar hebben is weg. Zeker in deze tijd van corona waarin mensen ook op andere vlakken al minder contact met elkaar hebben, wordt je sociale kring wel erg klein.

Het is dus belangrijk om in deze tijd regelmatig contact te houden met vrijwilligers. We zien de meeste organisaties dit ook gewoon doen. Eventueel kun je als organisatie kijken of er alternatieven zijn om de werkzaamheden in klein verband uit te voeren. Dat kost misschien tijd, maar dan kunnen vrijwilligers in clubjes van twee personen misschien wel contact houden en doorgaan. Ook goed voor je organisatie.

Zit jij als bestuur of vrijwilliger met vragen wat er wél mogelijk is in deze tijd om meer contact te onderhouden? Bel dan Welzijn Rivierstroom op 0344 602337 of mail naar info@welzijnrivierstroom.nl.