Een boete en bijstand?

Een van onze vrijwilligers belde over haar maatje (een alleenstaande moeder met dochter) waar zij regelmatig mee appt. De vrijwilliger maakte zich zorgen, Moeder is niet in staat om te werken hoe krijgt zij nu haar financiële plaatje rond? Heeft zij dan nog wel geld om de huur en vaste lasten te betalen?

Wij hebben contact opgenomen met Alexandra Räkers van de afdeling werk en inkomen: “Allereerst kan deze inwoner als zij er echt niet mee eens is, bezwaar indienen. Verder is het zo dat de afdeling werk en inkomen nooit meer op de uitkering in mag houden dan 5%. In deze casus gaat het om een alleenstaande moeder, waarschijnlijk maakt zij gebruik van kindgebonden budget en toeslagen, waarop de boete geen invloed heeft. De regelingen voor minima blijven ook gewoon beschikbaar. Per saldo betekent het dus dat een boete vervelend is maar niet tot huisuitzettingen of honger hoeft te leiden“.

Daarnaast geeft Alexandra nog de volgende toelichting met een voorbeeld wanneer er niet uitgekeerd wordt:  “Als we helemaal niets uitkeren, zou dat kunnen zijn omdat we nog op gegevens wachten om te kunnen berekenen hoeveel we moeten uitkeren. Als iemand bijvoorbeeld gedeeltelijk een ander inkomen heeft dat door ons aangevuld wordt tot de bijstandsnorm, dan moeten we eerst een specificatie van dat andere inkomen hebben om te zien hoeveel wij gaan betalen. Als de specificatie dan niet wordt ingeleverd, dan kunnen wij niet betalen en wordt er tijdelijk geblokkeerd. De inwoner heeft dan dat andere inkomen en zodra ze de documenten inleveren die wij nodig hebben krijgen ze de aanvulling van ons. Als de situatie echt heel nijpend is, kan de inwoner zelf een advocaat tegen de gemeente inschakelen en bijzondere bijstand krijgen voor die kosten“.