Extra nieuws over de WBTR

De Wet Bestuurders en Toezicht Rechtspersonen (WBTR) gaat op 1 juli 2021 in. Deze wet is bedoeld om het bestuur en toezicht van verenigingen en stichtingen te verbeteren. Dat betekent dat je nog drie weken hebt om dit te regelen met jouw bestuur. In deze extra nieuwsbrief daarom nog alle informatie over de WBTR op een rijtje!

Wat is de WBTR?
WBTR staat voor de Wet Bestuurders en Toezicht Rechtspersonen. De overheid wil met de wet voorkomen dat wanbestuur, onverantwoordelijk financieel beheer, zelfverrijking, misbruik van posities en andere ongewenste activiteiten, verenigingen en stichtingen schaden. Dat betekent dat stichtingen en verenigingen niet alleen over een aantal zaken (opnieuw) moeten nadenken, maar procedures en afspraken ook expliciet moeten vastleggen. Binnen vijf jaar ook in de statuten bij de notaris. De regels voor bestuur van een vereniging of stichting en die van andere rechtspersonen worden met de WBTR gelijkgeschakeld.

Optie 1: zelf aan de slag
Je kunt er voor kiezen om zelf aan de slag te gaan met de WBTR. Het NOV heeft daarvoor een checklist opgesteld die je dan kunt volgen.  Dit vraagt wel enige juridische kennis en vergt veel uitzoekwerk.

Optie 2: hulp van een gespecialiseerde jurist
Je kunt er ook voor kiezen om aan de hand van de checklist van optie 1, een gespecialiseerd jurist in te huren.

Optie 3: stappenplan mét 50% korting
Er is een online stappenplan ontwikkeld in samenwerking met NOV. Bij het stappenplan krijg je gratis juridische ondersteuning en kun je kiezen uit verschillende voorbeeldteksten die juridisch zijn getoetst. Met het stappenplan ben je ongeveer 3 à 4 uur werk kwijt en dan is het gelijk geregeld. Aan het einde van het stappenplan kun je namelijk een document downloaden waarin de door jullie gekozen informatie op een rij staat. Dit document moet dan binnen vijf jaar bij de notaris liggen. Vanuit Welzijn Rivierstroom kunnen wij een kortingscode bieden. De kosten hiervoor zijn dan €120 in plaats van €240. Daarvoor kun je gebruik maken van de volgende link: https://wbtr.nl/partner/nov/

Webinars en meer informatie
Op de website van WBTR staat veel meer informatie over deze wet. Daarnaast kun je kosteloze Webinars volgen waarin de wet wordt uitgelegd en waarin je ook vragen kunt stellen. Aanmelden kan via de website. De eerst volgende Webinars zijn op:

Maandag 14 juni van 19.30 – 20.30 uur
Woensdag 16 juni van 16.00 – 17.00 uur
Woensdag 23 juni van 16.00 – 17.00 uur
Donderdag 24 juni van 19.30 – 20.30 uur
Dinsdag 29 juni van 11.00 – 12.00 uur
Woensdag 30 juni van 19.30 – 20.30 uur

Vragen?

Mocht je naar aanleiding van deze mail nog vragen hebben dan kun je altijd contact opnemen met het Vrijwilligerssteunpunt.
Voor Buren met Marjolein Siebelink via 06 12532320 of marjoleinsiebelink@welzijnrivierstroom.nl
Voor Neder-Betuwe met Lisanne Gesthuizen via 06 19544160 of lisannegesthuizen@welzijnrivierstroom.nl