Geef uw mantelzorger naast een ‘dankjewel’ ook een Mantelzorgcompliment

Mantelzorgers, ze maken vaak het verschil! Wie ervaring hiermee heeft weet dat als geen ander en zal ongetwijfeld regelmatig ‘Dankjewel’ zeggen en een compliment geven. Hebt u er ook weleens aan gedacht om voor deze helper een Mantelzorgcompliment aan te vragen?

Het Mantelzorgcompliment is een bedrag van € 50,- dat door een inwoner kan worden aangevraagd voor zijn of haar mantelzorger.

Hoe vraagt u het Mantelzorgcompliment aan?

Als u mantelzorg ontvangt en u betaalt dat niet vanuit een persoonsgebonden budget, dan kunt u voor één persoon het mantelzorgcompliment aanvragen. U hoeft niet per se een formele zorgindicatie te hebben om dat te doen. Vraag aan een medewerker van Welzijn Rivierstroom, het Kernpunt of het Sociaal Team of uw mantelzorger voor dit bijzondere compliment in aanmerking komt. Zo ja, dan ontvangt u een formulier om in te vullen en hoort u binnen een aantal weken of de aanvraag is gelukt.
En als dat zo is, dan stuurt de gemeente de bon of het bedrag het mantelzorgcompliment naar u toe. U kunt kiest uit een bon of een bijdrage.

Wanneer vraagt u het aan?

Het kan het hele jaar door.

U komt in aanmerking om voor iemand het mantelzorgcompliment aan te vragen als:

  • u woonachtig bent in gemeente Neder-Betuwe;
  • u zelfstandig woont;
  • u uw mantelzorger niet betaalt vanuit een persoonsgebonden budget;
  • uw mantelzorger u in de afgelopen 6 maanden minimaal 8 uur per week heeft ondersteund;
  • u voor het jaar 2020 nog geen mantelzorgcompliment heeft ontvangen.

Wie is eigenlijk een mantelzorger?

Een mantelzorger geeft hulp aan iemand die zelfstandig woont. En die hulp wordt niet gegeven omdat hij of zij een hulpverlenend beroep heeft, maar omdat een familielid, vriend of vriendin of de buren langdurig en vaak intensief hulp nodig hebben en dat door deze persoon wordt gegeven. En dan hebben we het niet over de gebruikelijke hulp die je elkaar biedt als huisgenoot of familie of als goeie buur. Bij mantelzorg gaat het om hulp bieden zodat die ander zich kan redden, thuis kan blijven wonen en deelnemen aan de samenleving. Allemaal zaken die niet mogelijk zouden zijn als de betreffende mantelzorger niet regelmatig zou helpen.

Vragen

Voor vragen over het mantelzorgcompliment kunt u bellen naar

  • Het mantelzorgsteunpunt van Welzijn Rivierstroom, tel. 0344-602337
  • Eén van de Kernpunten. Telefonisch bereikbaar van maandag t/m vrijdag tussen 9.00 en 12.00 uur; tel.0488-449992

Bron: www.nederbetuwe.nl