Lief & Leedstraten

In een Lief & Leedstraat houden buren een oogje in het zeil en geven ze aandacht aan elkaar. Iedere deelnemende straat ontvangt een potje geld waarmee buurtbewoners voor elkaar een kleine attentie kunnen kopen bij voor- of tegenspoed, het zogenaamde Lief & Leedpotje.

In juni 2021 is in Ochten een pilot gestart voor drie Lief & Leedstaten. Dit waren de eerste Lief & Leedstraten in Neder-Betuwe, maar inmiddels zijn er ook in Opheusden en Dodewaard meerdere Lief & Leedstraten uitgerold. Aanmeldingen voor nieuwe straten zijn nog steeds welkom, het aanmeldformulier staat onderaan deze pagina.

Wat is een Lief & Leed potje?
Om te beginnen… wat is een Lief & Leedpotje? In het Lief & Leedpotje in Neder-Betuwe

zit een bedrag van 50-100 euro per jaar. Dit bedrag krijg je via Welzijn Rivierstroom en kun je gedurende een jaar gebruiken om aandacht te besteden aan persoonlijk lief en leed in je straat. Denk aan een verwenpakketje voor de mantelzorger in je straat, een fruitmandje voor een zieke buurvrouw, een leuk kaartje bij een geboorte of een behaalde diploma in je straat… enzovoorts.

Kortom: het Lief & Leedpotje zorgt dat buren zich gezien, gewaardeerd en gesteund voelen in je straat. Daar knapt iedereen van op, dus ook je straat!

Eenvoudige spelregels
Het idee van Lief & Leed is simpel en de spelregels zijn eenvoudig:

  • Er zijn minimaal twee mensen die het initiatief ondersteunen, de zogenaamde gangmakers.
  • De gangmakers maken het Lief & Leedpotje bekend in straat. We helpen je hierbij met leuke flyers en bijvoorbeeld een startbijeenkomst.
  • De straat krijgt 50-100 euro afhankelijk van het aantal woningen. De gangmakers beslissen over de besteding en houden de uitgaven bij  (bewaren bonnetjes).
  • De gangmakers inventariseren tips van de buren.
  • Het geld is bedoeld voor kleine attenties zoals een cadeautje of kaartje voor buren die wel wat extra aandacht verdienen. Je kan daarbij denken aan iemand die uit het ziekenhuis komt, een jubileum viert of nieuw in de straat is.

We helpen je met handige materialen om van je Lief & Leedstraat een succes te maken.

JOUW STRAAT OOK EEN LIEF & LEEDSTRAAT?
Woon je in Neder-Betuwe en wil je je straat aanmelden? Vul onderstaand formulier in.

Voor meer informatie: neem contact op met Joyce Fitzgerald  06 47 32 13 64 / 0344 60 23 37 of joycefitzgerald@welzijnrivierstroom.nl

Wilt u zich inzetten voor Lief & Leedstraten? Lees dan hier meer