Ik wil een training of cursus volgen

Als mantelzorger kunt u behoefte hebben aan een training of cursus. Bijvoorbeeld over het stellen van grenzen, het omgaan met een bepaald ziektebeeld of het verwerken van verlies. Hieronder vindt u wat het Mantelzorgknooppunt Rhenen op dit moment aanbiedt.

  • Workshop bloemschikken

Verse, geurige bloemen. Houdt u er ook zo van? Onder begeleiding van docent Wilma Wouterse gaan we aan de slag met het maken van een bloemstuk met een paas-twist. Uiteraard mag u het bloemstuk na de workshop meenemen om een mooi plekje te geven op de vensterbank of salontafel, of om weg te geven als uniek cadeau. U dient zelf een schaal of bord mee te nemen.

Datum: dinsdag 4 april

Tijd: 14.30 – 16.00 uur – inloop vanaf 14.15

Locatie: Buurtgarage, Valleiweg 16, 3911 DD, Rhenen

Opgave: verplicht bij Elle Joosten via mantelzorg@rhenen.nl of 06 19 42 69 67

Kosten: €7,50

 

  • Tweedelige training: Balans & grenzen stellen

“De zeeman die niet weet welke richting hij op wil varen, heeft nooit gunstige wind. Vanuit de verbinding met jezelf, weet je welke koers je wilt varen, hoe je in het leven wilt staan zodat je ook stormen kunt weerstaan!”

Elke relatie – ook een zorgrelatie – begint met je zelfrelatie. Hoe kijk jij naar jezelf? Hoe behandel jij jezelf? Leef je vanuit zelfrespect en zelfwaardering? Vanuit je levensvisie en liefde voor jezelf? Als je trouw bent aan je eigen waarden en je eigen persoon, ga je oprechte relaties met anderen aan. Dan kun je jezelf zijn. Je weet wat je wil en waar je grenzen liggen.

Voor een mantelzorger is dit misschien wel extra ingewikkeld. Je wilt dat het goed gaat met de ander, maar daarbij ga je misschien over je eigen grenzen heen. De lat ligt heel hoog. Hoe houd je de relatie met degene voor wie je zorgt goed, maar stel je toch grenzen? Daarnaast gaat het ook over de laag daaronder: hoeveel ruimte heb je voor jezelf en hoeveel aandacht en ruimte besteed je aan de ander? Is er balans tussen geven en ontvangen?

Gun je zelf groei en bloei, energie en balans in jezelf. Doe mee aan de tweedelige training “Balans en grenzen stellen” verzorgd door Paul Schoof, ervaren counselor en coach met eigen praktijk in Rhenen

Datum: woensdag 17 en donderdag 25 mei

Tijd: 19.00 – ongeveer 22.00 uur – inloop vanaf 18.45

Locatie: in Rhenen, specifieke locatie wordt nog bekend gemaakt

Opgave: verplicht bij Elle Joosten via mantelzorg@rhenen.nl of 06 19 42 69 67

Kosten: €10

 

  • Mantelzorgwandeling

Ervaren wandelvrijwilliger Dick leidt een prachtige wandeling speciaal voor mantelzorgers. We lopen zo’n 3 kilometer op rustig tempo, door de Rhenense natuur. Dan lassen we een pauze in voor een kop koffie of thee (voor eigen rekening) bij Het Paviljoen. We vervolgen onze de route en wandelen we nog zo’n 2 kilometer. Heeft u aan 3km genoeg? Dan kunt u uiteraard ook stoppen bij Het Paviljoen en vanuit daar teruglopen naar de startplek. We starten en eindigen bij het Militaire Ereveld.

Datum: zaterdag 17 juni

Tijd: 09.30 – ongeveer 11.30 uur – inloop vanaf 14.15

Locatie: startplaats bij Militaire Ereveld

Opgave: verplicht bij Elle Joosten via mantelzorg@rhenen.nl of 06 19 42 69 67

Kosten: €0

 

  • Workshop ‘Bordje Vol’

Uw bordje kan redelijk vol zijn met mantelzorg, privé en voor sommigen ook nog werk erbij. Tijdens deze workshop krijgt u handvatten om uw bordje leger te maken. U krijgt meer inzicht in uw situatie, en ontdekt hoe u de zorg op kunt delen aan de hand van de ‘Bordje Vol’-methode. Het is een eenvoudige methode die u op weg helpt. Of u nou zorgt voor een ouder, partner, kind, broer/zus en of u de zorg alleen doet of met anderen deelt: de methode kan in veel situaties gebruikt worden.

De workshop wordt gegeven door welzijnsconsulent Frederike Burgers. Samen zetten jullie de eerste stappen om inzicht te krijgen in wat u energie geeft en wat energie vreet, welke veranderingen wenselijk zijn en wie daarbij kan helpen. Het is een interactieve workshop, waar alle gelegenheid is om uw vragen te stellen.

Datum: donderdag 7 september

Tijd: 19.00 – 21.00 uur – inloop vanaf 18.45

Locatie: Buurtgarage, Valleiweg 16, 3911 DD, Rhenen

Opgave: verplicht bij Elle Joosten via mantelzorg@rhenen.nl of 06 19 42 69 67

Kosten: €0

 

  • Bijeenkomst rouw bij levend verlies

Vanwege interesse, herhaling van de bijeenkomst in september 2022.

Wanneer je voor een dierbare zorgt waarbij de fysieke en/of mentale gezondheid afneemt, spreek je van ‘Levend Verlies’. Bijvoorbeeld als je dierbare een vorm van dementie heeft, of je te maken krijgt met een Niet Aangeboren Hersenletsel (NAH). Sommige mantelzorgers ervaren (onbewust) gevoelens van rouw, omdat er afscheid genomen wordt van verwachtingen over hoe je leven zou zijn. De relatie met je dierbare en je toekomstdromen veranderen.

Rouw kan zich in allerlei emoties uiten: verdriet, boosheid en neerslachtigheid bijvoorbeeld. Dit kan afgewisseld worden met momenten van acceptatie.

In deze bijeenkomst vertelt geestelijk verzorger Eva Smits meer over rouw bij levend verlies, hoe de rouw zich kan uiten en geeft handvatten om er mee om te gaan. Er zal ook ruimte zijn om ervaringen met elkaar uit te wisselen

Datum: dinsdag 17 oktober

Tijd: 19.00 – 20.30 a 21.00 uur – inloop vanaf 18.45

Locatie: Buurtgarage, Valleiweg 16, 3911 DD, Rhenen

Opgave: verplicht bij Elle Joosten via mantelzorg@rhenen.nl of 06 19 42 69 67

Kosten: €0

 

Meer activiteiten volgen, dus houdt deze pagina in de gaten!