Ik wil een training of cursus volgen

Als mantelzorger kunt u behoefte hebben aan een training of cursus. Bijvoorbeeld over het stellen van grenzen, het omgaan met een bepaald ziektebeeld of het verwerken van verlies. Hieronder vindt u wat het Mantelzorgknooppunt Rhenen op dit moment aanbiedt.

  • Bijeenkomst Laatste Levensfase

Medewerkers van Buurtzorg Rhenen en Hospice Wageningen/Renkum geven uitleg over wat er op je af kan komen tijdens de laatste levensfase. Waar dien je als naaste rekening mee te houden? Wat kunnen hospice en buurtzorg betekenen? Hoe verloopt het contact met hen? Bij thuiszorg: welke hulpmiddelen zijn nodig? Worden hospice of zorg aan huis vergoed? Ze zullen een antwoord proberen te geven op alle vragen die u heeft.

Datum: maandag 25 september 2023

Tijd: 19.00 – ca. 20.30 a 21.00 uur – inloop vanaf 18.45

Locatie: Buurtgarage, Valleiweg 16, 3911 DD, Rhenen

Opgave: verplicht vóór 19 september bij Nanda Heshof via mantelzorg@rhenen.nl of 06 47 54 72 77

Kosten: €0

 

  • Workshop bloemschikken: herfststukje maken

De bloemschikworkshop begin april smaakte naar meer. Daarom gaan we begin oktober aan de slag met het maken van een herfstbloemstuk. Wederom onder begeleiding van ervaren docent Wilma Wouterse. Uiteraard mag u het bloemstuk na de workshop meenemen om een mooi plekje te geven op de vensterbank of salontafel, of om weg te geven als uniek cadeau! U dient zelf een eigen platte schaal of bord mee te nemen én (indien u die een heeft) een snoeischaar.

Datum: woensdag 4 oktober 2023

Tijd: 14.30 – 16.00 uur – inloop vanaf 14.15

Locatie: Buurtgarage, Valleiweg 16, 3911 DD, Rhenen

Opgave: verplicht vóór 26 september bij Nanda Heshof via mantelzorg@rhenen.nl of 06 47 54 72 77

Kosten: €7,50

 

  • Workshop ‘Bordje Vol’

Uw bordje kan redelijk vol zijn met mantelzorg, privé en voor sommigen ook nog werk erbij. Tijdens deze workshop krijgt u handvatten om uw bordje leger te maken. U krijgt meer inzicht in uw situatie, en ontdekt hoe u de zorg op kunt delen aan de hand van de ‘Bordje Vol’-methode. Het is een eenvoudige methode die u op weg helpt. Of u nou zorgt voor een ouder, partner, kind, broer/zus en of u de zorg alleen doet of met anderen deelt: de methode kan in veel situaties gebruikt worden.

De workshop wordt gegeven door welzijnsconsulent Frederike Burgers. Samen zetten jullie de eerste stappen om inzicht te krijgen in wat u energie geeft en wat energie vreet, welke veranderingen wenselijk zijn en wie daarbij kan helpen. Het is een interactieve workshop, waar alle gelegenheid is om uw vragen te stellen.

Datum: woensdag 11 oktober 2023

Tijd: 19.00 – 21.00 uur – inloop vanaf 18.45

Locatie: De Westpoort (zolder), Veerweg 1, Rhenen

Opgave: verplicht vóór 4 oktober bij Elle Joosten via mantelzorg@rhenen.nl of 06 19 42 69 67

Kosten: €0

 

  • Bijeenkomst Rouw bij levend verlies

Vanwege interesse, herhaling van de bijeenkomst in september 2022.

Wanneer je voor een dierbare zorgt waarbij de fysieke en/of mentale gezondheid afneemt, spreek je van ‘Levend Verlies’. Bijvoorbeeld als je dierbare een vorm van dementie heeft, of je te maken krijgt met een Niet Aangeboren Hersenletsel (NAH). Sommige mantelzorgers ervaren (onbewust) gevoelens van rouw, omdat er afscheid genomen wordt van verwachtingen over hoe je leven zou zijn. De relatie met je dierbare en je toekomstdromen veranderen.

Rouw kan zich in allerlei emoties uiten: verdriet, boosheid en neerslachtigheid bijvoorbeeld. Dit kan afgewisseld worden met momenten van acceptatie.

In deze bijeenkomst vertelt geestelijk verzorger Eva Smits meer over rouw bij levend verlies, hoe de rouw zich kan uiten en geeft handvatten om er mee om te gaan. Er zal ook ruimte zijn om ervaringen met elkaar uit te wisselen

Datum: dinsdag 17 oktober 2023

Tijd: 19.00 – 20.30 a 21.00 uur – inloop vanaf 18.45

Locatie: Westpoort, Veerweg 1, Rhenen

Opgave: verplicht bij Elle Joosten via mantelzorg@rhenen.nl of 06 19 42 69 67

Kosten: €0

 

  • Lezing Grenzen stellen door ProPersona

Iedereen vindt het wel eens lastig om nee te zeggen of om te zeggen dat iets vervelend is. Hoe doet u dat op een duidelijke manier zonder de ander te kwetsen? Hoe kunt u uw grenzen aangeven zonder dat de ander u dat kwalijk zal nemen?

Aan bod komt:
– Gespreksvaardigheden;
– Inzicht in communicatie;
– Uw grenzen voelen en aangeven;
– Nee zeggen en opkomen voor uzelf.

Datum: dinsdag 12 december 2023

Tijd: 19.30 – 20.45 uur 

Locatie: Online, via Zoom

Opgave: via Grenzen stellen (online) – Pro Persona Connect

Kosten: €0

 

  • Bijeenkomst over Angst & depressie

Een POH-GGZ en specialistisch begeleider thuis vertellen u meer over angst en depressie. Wat zijn (veel voorkomende) angsten? Hoe herken ik angstklachten? Wat kunt u doen en waar kunt u terecht?

Datum: donderdag 14 december 2023

Tijd: 18.45 inloop, start 19.00 – ca. 20.30 a 21.00 uur 

Locatie: Buurtgarage, Valleiweg 16, Rhenen

Opgave: via mantelzorg@rhenen.nl of door te appen of bellen naar Elle via 06 19 42 69 67 

Kosten: €0

 

 

Meer activiteiten volgen, dus houdt deze pagina in de gaten!