“Mantelzorger? Ik ben zijn vrouw en doe dit gewoon”
Carolien (45 jaar) is getrouwd met Bernard (45 jaar) en samen hebben ze 3 kinderen van 10, 12 en 14 jaar oud. Bernard heeft in 2016 een hersenbloeding gehad. Carolien: “Iedere dag nemen we zijn planning door, regel ik zijn bankzaken en kijken we welke zaken hij zelf kan regelen. Of ik dan een mantelzorger ben? Ik vind zelf van niet. Ik ben zijn vrouw en doe deze dingen gewoon.”
“Voor de wraps ben ik vergeten de sour cream te kopen. Manlief zegt: “Dat haal ik wel even, en dan neem ik gelijk appels en salsasaus mee”. Bij het weggaan geef ik nog nadrukkelijk aan dat hij sour cream moet halen. Hij komt thuis met appels, salsasaus en crème fraiche. Als partner moet ik me inhouden om niet boos of geïrriteerd te zijn.”
Mantelzorger zijn daar kies je niet voor, dat wordt je. Het is voor velen vanzelfsprekend om voor een naaste te zorgen, zoals Carolien voor haar man zorgt. Dat is niet altijd makkelijk.
Wanneer ben je een mantelzorger?
Mantelzorg is alle hulp aan een hulpbehoevende door iemand uit de directe sociale omgeving. Ook minder intensieve hulp, de hulp aan huisgenoten en de hulp aan instellingsbewoners vallen hieronder. Mantelzorg is hulp die verder gaat dan de zogenoemde ‘gebruikelijke hulp’.’ De hulp van Carolien aan haar man reikt verder dan gebruikelijke hulp, daarom is zij mantelzorger. Maar bovenal is ze de de vrouw van Bernard.
Hersenletsel
In totaal wonen naar schatting 650.000 mensen in Nederland die beperkingen ervaren als gevolg van hersenletsel. Ontstaan door bijvoorbeeld een beroerte, een ongeval, een ziekte of een hartstilstand. In Nederland komen er jaarlijks 130.000 nieuwe patiënten met niet-aangeboren hersenletsel bij. Van deze 130.000 nieuwe hersenletselpatiënten per jaar zijn er 19.000 kinderen en jongeren. Niet-aangeboren hersenletsel is de belangrijkste doodsoorzaak bij kinderen en jongeren.
Welzijn Rivierstroom is er voor de mantelzorger
Voor mensen met hersenletsel en hun omgeving is er weinig begrip en bekendheid, want de problemen zijn voor anderen niet zichtbaar. De aandacht binnen de zorg of het revalidatiecentrum is niet gericht op de naasten. Wij zijn ons daarvan bewust en willen er graag voor de naasten van iemand met niet-aangeboren hersenletsel zijn. Samen kunnen we kijken welke hulp je nodig hebt om je te ontlasten. We staan klaar voor elkaar.
Meer informatie
Welzijn Rivierstroom helpt mantelzorgers om de zorg (langer) vol te houden en overbelasting te voorkomen. Bent of kent u iemand die wel wat hulp kan gebruiken? Neem dan contact op met Esther Morren, sociaal werker/mantelzorgmakelaar bij Welzijn Rivierstroom: 06-33 42 10 37 of esthermorren@welzijnrivierstroom.nl