Opluchting en vertrouwen na buurtbemiddeling

“De opluchting en het vertrouwen dat ik zie als een conflict wordt opgelost, daar doe ik het voor!” Marieke van Plateringen is een van de vrijwillig buurtbemiddelaars bij Welzijn Rivierstroom in gemeente Rhenen. Ze helpt buren om samen een oplossing te vinden als ze er met elkaar niet uitkomen. Bijvoorbeeld bij geluidsoverlast, of stank.

Marieke van Plateringen is 41 jaar en vrijwillig buurtbemiddelaar. Samen met een collega gaat ze het gesprek aan met buren die in conflict zijn. “Een conflict kan ervoor zorgen dat je niet lekker in je vel zit en/of stress ervaart. Ik wil graag bijdragen aan het oplossen van een conflict, zodat mensen zich weer prettiger voelen. Dat doe ik door het leiden van een gesprek en het stellen van de juiste vragen. Het doel is dat buren weer op een goede manier met elkaar in gesprek komen en samen een oplossing vinden.”

Gehoord en gesteund
Marieke ziet vaak opluchting en vertrouwen na een gesprek met buurtbemiddeling. “Daar doe ik het voor! Dat de boosheid en de stress verdwijnt en buren weer door één deur kunnen. Buren zijn vaak dankbaar dat ze (gratis) bij buurtbemiddeling terecht kunnen. Ze voelen zich gehoord en gesteund door de vrijwilligers die zich inzetten om hun situatie te verbeteren.”

Buurtbemiddeling in coronatijd
Normaal gesproken vindt buurtbemiddeling plaats bij de mensen thuis. “Als buurtbemiddelaar kun je dan vaak letterlijk zien wat het probleem is.” Maar in coronatijd was afspreken een stuk lastiger. Marieke: “Gelukkig konden we in Het Huis van de Gemeente terecht om live met de buren te praten. Toch hoop ik dat we snel weer bij de mensen thuis kunnen afspreken.”

Leiden van gesprekken
Marieke had al ervaring met het leiden van gesprekken tussen mensen die in een lastige situatie zitten en soms ruzie hebben. Naast vrijwillig buurtbemiddelaar is ze ook (echtscheidings)mediator en eigenaar van mediationpraktijk ‘BesteGoed Mediation’. Toch ziet ze dit vrijwilligerswerk als toegevoegde waarde. “Via Welzijn Rivierstroom kan ik trainingen volgen, waardoor ik meer inzichten krijg die ik ook kan inzetten bij mijn werk als mediator. Daarnaast overleg ik af en toe met andere buurtbemiddelaars over hun ervaringen met dit vrijwilligerswerk. Ik werk bij buurtbemiddeling altijd samen met een andere vrijwilliger. Dat is fijn, omdat ik dan feedback kan krijgen en daar ook van kan leren. Ik vind het heel dankbaar vrijwilligerswerk.”

Tip van de dag 🙂
Marieke heeft nog een tip voor mensen die twijfelen om contact op te nemen met buurtbemiddeling. “Gun jezelf meer rust en neem bij een conflict met de buren contact op met buurtbemiddeling. Ook als je denkt dat dit conflict onmogelijk opgelost kan worden.  Buurtbemiddelaars zijn opgeleid en hebben ervaring. Wat heb je te verliezen?”

Meer info … Buurtbemiddeling is gratis voor alle inwoners van de gemeente Rhenen, Elst en Achterberg. Kom je er niet uit met je buren? Of ben je geïnteresseerd om net als Marieke als vrijwillig buurtbemiddelaar aan de slag te gaan? Neem dan contact op met Frederike Burgers van Welzijn Rivierstroom, coördinator buurtbemiddeling, via telefoon 06-47 54 72 77 of e-mail buurtbemiddelingrhenen@welzijnrivierstroom.nl

Foto onderschrift: Marieke in gesprek met een bewoner over buurtbemiddeling.
Fotograaf: Karin van de Kar