Tips voor clubs: contact houden met je leden

Noodgedwongen draaien veel vrijwilligersorganisaties op een laag pitje. Het dorpshuis is dicht, bij de voetbalclub mogen alleen kinderen trainen. Papa en mama mogen je halen en brengen, douchen moet je thuis. Maar sommige activiteiten lopen ook door en contact houden met elkaar is belangrijk. Want stel dat na de zomer de regels voor sporten verruimd worden, dan moet je toch voorbereid zijn en afspraken maken met elkaar. Welzijn Rivierstroom geeft tips aan clubs en verenigingen om contact met hun leden te houden.

Internet en mobiele telefonie
Door corona ontdekken we dat er veel mogelijkheden zijn om elkaar te ontmoeten naast het gewone menselijke contact. We moeten improviseren en staan ineens open voor die mogelijkheden. Whatsapp, skype, de programma’s ZOOM of Microsoft Teams bieden de mogelijkheid om elkaar via videobeelden te ontmoeten. Het is natuurlijk niet hetzelfde als een ontmoeting van mens tot mens, maar 70% van communicatie is non-verbaal. Als je elkaar kunt zien, praat dat toch makkelijker. We kunnen die mogelijkheden dus ook gebruiken voor contact met elkaar en voor onze club, vereniging, buurt of dorp.

Contact in Rijswijk
In het dorp Rijswijk wil een actieve bewonersgroep met de inwoners in gesprek over hoe ze samen de leefbaarheid in hun dorp op peil kunnen houden. Heel praktisch ontmoeten ze elkaar via ZOOM. Rekening houdend met de beperkingen hebben ze iets leuks voor kinderen georganiseerd op Koningsdag en een oranje tompouce uitgedeeld aan ouderen. Met dodenherdenking 4 mei en op Bevrijdingsdag 5 mei organiseerden ze ook samen een activiteit. Zij keken vooral naar wat wel mogelijk was. Het is even anders, misschien in het begin wat onwennig, maar al snel lijkt het erop alsof het altijd zo geweest is.

Leuk en gezellig
Wil je met jouw club of vereniging ook gebruik maken van digitale middelen, bedenk dan dat dat niet alleen nuttig hoeft te zijn. Maak het juist ook een beetje sfeervol en gezellig. Een rondje ‘hoe is het met jou?’ en ‘heeft nog iemand wat leuks te vertellen?’ is minstens zo belangrijk als met elkaar vergaderen. Je doet immers vrijwilligerswerk niet alleen omdat het nuttig is, maar ook omdat het leuk is om te doen. Een wekelijks koffie-uurtje, met een leuk verhaal of inleider. Het is in een handomdraai te organiseren. Een quiz via internet, voor je het weet is iedereen even fanatiek en vrolijk als in het echt. Een videobakkie met je mobiele telefoon? Via Whatsapp kun je met 8 buren tegelijk in gesprek. Je moet het alleen even afspreken met elkaar.

Meer tips?
Kom je er even niet uit of heb je hulp nodig hoe je met dit soort middelen om kunt gaan? Vaak is er in je omgeving wel iemand te vinden die je wegwijs kan maken. Je kunt ook contact met Welzijn Rivierstroom opnemen. Dan proberen wij onze tips en ervaring met je te delen. Dan doen we het desnoods voor. Via video.

Kijk op de www.welzijnrivierstroom.nl of bel: 0344-60 23 37.