Zorgen op afstand? Virtuele assistent Anne biedt mantelzorgers helpende hand

Hoe blijf je als mantelzorger op afstand en houd je toch een oogje in het zeil bij ouderen? In de gemeente Buren, Neder-Betuwe en Rhenen is Welzijn Rivierstroom gestart met het project ’Met zorg sprekend’ Met behulp van een beeldbeltablet, zonder ingewikkelde knoppen of uitleg, wordt de mantelzorger ontlast en heeft de oudere een leuke en gemakkelijke verbinding met de buitenwereld: Hallo oma. Heeft u de nieuwe foto’s al gezien?’

Beeldbellen: zo simpel mogelijk gemaakt
Zeker nu we door de coronamaatregelen niet zorgeloos bij ouders, buren, opa’s of oma’s, op bezoek kunnen is de behoefte aan contact groot. Even beeldbellen kan dan uitkomst bieden. Maar hoe simpel dat ook klinkt, niet iedere oudere heeft die digitale vaardigheden. Virtuele assistent Anne is speciaal voor de groep ouderen gemaakt die gebaat is bij gemak.

Beeldbellen en een virtueel maatje
“Beeldbellen met Anne betekent voor een oudere dat ze tegen Anne kunnen zeggen: “Bel mijn zus of bel Pietje. Als iemand online bereikbaar is dan zie je een groene balk. Als iemand er niet is, dan vertelt Anne dat Piet niet bereikbaar is en dat ze het later nog eens moeten proberen. Dat is acceptabel voor mensen, want dat gebeurt normaal ook.” Anne is een avatar, een digitale persoonlijkheid, die beweegt en praat als een mens en op de tablet helpt met beeldbellen. Maar Anne reageert ook op spraak, ze luistert naar wat mensen zeggen en reageert daar op.

Anne herinnert ouderen aan medicatie en andere afspraken
Anne wordt ook wel eens ‘de virtuele mantelzorger’ genoemd. Als virtuele assistent kan Anne namelijk veel taken overnemen van mantelzorgers. Naast het beeldbellen heeft Anne een agendafunctie die het mogelijk maakt om persoonlijke boodschappen klaar te zetten. Gebruikt iemand medicatie? Dan herinnert Anne haar huisgenoot eraan om de medicijnen te pakken of in te nemen op het tijdstip dat is ingevoerd. Anne spreekt dan bijvoorbeeld uit: “Het is drie uur, je moet je medicijnen innemen: de medicijnen staan voor je klaar in de keuken.” Als mantelzorger kun je met het invoeren van dit soort herinneringen of persoonlijke boodschappen een stukje dag structuur terugbrengen.

Anne is praktisch en duidelijk
Anne is ontwikkeld als tool, als hulpbron, of in sommige gevallen als  ‘een extern geheugen’. Natuurlijk is Anne geen echt mens, het is een ding, een computer. Maar één van de voordelen van Anne is dat ze nooit boos wordt of geïrriteerd raakt. “Er komt nooit een emotionele lading mee als je iets aan Anne vraagt en dat is prettig voor heel veel mensen. Mensen met dementie of niet aangeboren hersenletsel kunnen aan hun partner of verzorger blijven vragen: hoe laat is het? Of: hoe laat komt de fysiotherapeut? Dat kunnen ze eindeloos blijven vragen en dat kan voor mantelzorgers heel zwaar en belastend zijn. Anne is praktisch en duidelijk is. Ze houdt zich aan de feiten. Dat helpt om te doen wat Anne moet doen: mensen informeren, mensen dag structuur bieden. Met als uiteindelijk doel dat mensen zich prettiger voelen.”

Anne inzetten als virtuele mantelzorger?
Wilt u meer weten over de mogelijkheden om de virtuele assistent in te zetten? Kijkt u dan eens op de website van https://anne4care.nl. Of vraag bij Welzijn Rivierstroom informatie: 0344 602337.