Zorgladder mantelzorg

Het coronavirus heeft een grote impact op mantelzorgers: sociaal contact is beperkt, dagbestedingen zijn gesloten, individuele ondersteuning thuis is vaak gestopt en de inzet van vrijwilligers is verminderd.

Mantelzorgers zijn meer thuis met hun naaste en hebben daarbij juist minder ondersteuning. De kans op overbelasting en ontsporing neemt daardoor toe. Mantelzorgers die het al zwaar hadden treft dit dubbel zo hard.

Houd mantelzorgers daarom goed in de gaten en zoek met elkaar naar oplossingen. Samen met mantelzorgondersteunende organisaties, professionals in de zorg en mantelzorgers.

Richtlijn met Zorgladder Mantelzorg
Om ervoor te zorgen dat mantelzorgers er niet aan onderdoor gaan heeft MantelzorgNL het initiatief genomen om samen met het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) en de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) Zorgladder Mantelzorg op te stellen.

De vijftraps zorgladder brengt de ernst van de situatie in beeld én wie verantwoordelijk is voor hulp. Vanaf de laagste tree waarop de mantelzorger het met extra inzet door zijn netwerk redt, naar de hoogste treden waarop steeds meer ondersteuning noodzakelijk is.

Hieronder lees je per stap wat je als gemeente kunt doen.
Wil je meer weten? Neem dan contact op met Team Advies, bel: 030 – 7606055 of mail: advies@mantelzorg.nl.

Voor het volgen van de vijf stappen kunt u kijken op de website van MantelzorgNL;
https://mantelzorg.nl/pagina/voor-professionals/zorgladder-mantelzorg-en-richtlijnen-voor-ondersteuning-thuis

Uiteraard bent u ook welkom om met Welzijn Rivierstroom contact op te nemen. We kijken samen met u naar de mogelijkheden. Tel: 0344-602337 of mail naar info@welzijnrivierstroom.nl

Bron: Mantelzorg.nl