Vanaf maandag 24 juni zijn wij gevestigd aan de
Burgemeester Lodderstraat 50, 4043 KM Opheusden.
Ons telefoonnummer is gewijzigd naar 085-00 696 65.

Mohamed vertelt over zijn hulp als tuinman

Mohamed is een rustige en sociale man. Hij helpt graag anderen als ze het zelf niet meer kunnen. Daarom is hij blij dat hij met sociaal werker Caroline in contact is gekomen, omdat hij graag iets nuttigs wilde gaan doen. Ook Caroline was blij met de ontmoeting met Mohamed, omdat Welzijn Rivierstroom altijd handige mensen kan gebruiken.

Moestuin in Syrië

Mohamed vertelt dat hij in Syrië chauffeur was op een vliegveld. Hetzelfde type werk zou hij hier ook willen doen, maar daarvoor is hij nog tekort in Nederland. Vier jaar geleden is hij naar Nederland gekomen en verbleef twee jaar in een AZC. Sinds twee jaar woont hij in Maurik met zijn gezin. Tuinwerkzaamheden zijn niet vreemd voor hem, want in Syrië hielp hij altijd vrienden met hun tuin en ook had hij zelf een moestuin. ‘Die heb ik hier in Maurik ook,’ vertelt hij. ‘Ik heb in onze achtertuin allemaal groenten staan, zoals courgettes, komkommers en tomaten. Dat is wel anders dan in Syrië. Daar teelden we bijna alleen tarwe en gerst, omdat we zelf brood bakten.’

Vrijwilligerswerk bij Welzijn Rivierstroom

‘Caroline heeft Mohamed snel aan een aantal adressen kunnen helpen waar hij de tuin mocht doen. Dat is een ideale bezigheid voor Mohamed. Hij kan zelf bepalen hoe lang hij erin werkt en hij kan tussendoor gaan rusten als zijn rug opspeelt. ‘Ik ben ook graag buiten bezig, want buitenlucht is gezond en ik kan dan een sigaretje roken,’ grinnikt hij.

Mohamed weet van aanpakken. Omdat hij zijn handen graag uit de mouwen steekt heeft hij zich afgelopen seizoen aangemeld om in Ingen appels en peren te plukken. Dat was fijn werk omdat hij daar mensen ontmoette, maar het is seizoenswerk en hij wil vaker van nut zijn.  Mohamed is inzetbaar in de hele gemeente Buren, omdat hij zelf een auto heeft. Zijn voorkeur gaat wel uit naar oudere mensen die zelf niet meer in de tuin kunnen werken.