Vanaf maandag 24 juni zijn wij gevestigd aan de
Burgemeester Lodderstraat 50, 4043 KM Opheusden.
Ons telefoonnummer is gewijzigd naar 085-00 696 65.

Ik ben eenzaam

Eenzaamheid is een afschuwelijk gevoel en het is moeilijk om erover te praten. Als je wel de moed vindt om dat te doen, ervaar je vaak veel herkenning. En dat maakt, dat je veel minder alleen bent dan je denkt.

 

Eenzaamheid
Eenzaamheid is van alle leeftijden.  Ongeveer de helft van alle volwassenen heeft ervaring met eenzaamheid.

Uitgebreide informatie, feiten, cijfers, ervaringen en tips zijn te vinden op

Eenzaam.nl

Wat is eenzaamheid?

Eenzaamheid is een gevoel dat je ervaart. Bijna iedereen maakt in zijn leven wel een keer een periode mee, waarbij er sprake is van eenzaamheid . Er hangt zeker geen leeftijdslabel aan, maar het is vaak afhankelijk van iemands levensomstandigheden van dat moment. Er kan een gevoel zijn van gemis aan sociale relaties of de kwaliteit daarvan. Dit betekent dat je je eenzaam kunt voelen als je behoefte hebt aan meer sociale contacten. Je kunt je ook eenzaam voelen als je veel mensen om je heen hebt, maar dat je geen klik met hen hebt.

Als deze gevoelens langer de overhand hebben, kom je in een neerwaartse spiraal. Het heeft dan vaak gevolgen voor je zelfvertrouwen, je zelfbeeld en je functioneren. In plaats van mensen op te zoeken ga je ze uit de weg en zo kan eenzaamheid leiden tot een isolement en een opstapeling van problemen.

Samen is leuker

Het verhaal van Hennie

Een oudere inwoner van Ochten

De rol van Welzijn Rivierstroom bij eenzaamheid

Het is niet ondenkbaar dat je over een enorme drempel stapt als je meer openheid geeft over je gevoelens van eenzaamheid. Wij bieden je daarom in eerste instantie een luisterend oor en denken graag met je mee, welke oplossing het beste bij jou past en dat is soms maatwerk.

“De weg naar vrijwilligerswerk

Het verhaal van Bianca

Bianca werd vrijwilliger bij het Huis van Dodewaard

Wil je meer activiteiten, dan ben je natuurlijk van harte welkom bij ons of kunnen wij je de weg wijzen naar passende activiteiten van onszelf of andere organisaties. Om alleen dit als de oplossing voor eenzaamheid te bieden vinden wij te gemakkelijk. Wij beseffen dat groepsbijeenkomsten niet voor iedereen die zich eenzaam een passende oplossing is en soms zelfs averechts werkt. Er is tenslotte niet voor niets een uitdrukking ‘eenzaam, maar niet alleen.’

Reken af met je eenzaamheid!

Je hebt de grootste hindernis al genomen door deze pagina te bezoeken en bent nog slecht één klik verwijderd om met ons in contact te komen.

Diverse mensen vonden op uiteenlopende terreinen een oplossing om hun probleem op het gebied van eenzaamheid aan te pakken. Zo bleek dat er iemand was, die er heel erg bij gebaat was om iets om handen te hebben. Zij ging vrijwilligerswerk doen, een ander vond het juist weer fijn als er iemand op de koffie kwam. Ook zijn er mensen, die samen met anderen gingen kaarten, knutselen of wandelen. De mogelijkheden zijn eindeloos.

Kijk voor mogelijkheden om contacten uit te breiden ook eens bij:

Vrijwilligerswerk, Ouderenadvies , Iedereen telt mee, ,
Maatje, , Activiteiten in de buurt, Dorpshuizen,

Ondersteuning bij eenzaamheid per gemeente

In de gemeente Buren staan alle sociaal werkers binnen de dorpen er voor open om met inwoners over eenzaamheidsgevoelens te spreken of over de behoefte om binnen een buurt of straat iets te ondernemen.

Binnen de gemeente Rhenen kun je met je met je gevoelens van eenzaamheid terecht bij de welzijnsconsulent van Welzijn Rivierstroom of het Sociaal Team van de gemeente.

De gemeente Neder-Betuwe is aangesloten bij het landelijke een tegen eenzaamheid en heeft gekozen voor de pakkende slogan ‘Samen is leuker en samen staan we sterker.’ Het onderstaande succesverhaal laat zien dat ook binnen deze gemeente de sociaal werker graag meedenkt.

Voor herhaling vatbaar”

Lees het verhaal van de Amaliahof

Een buurtbarbecue in een nieuwe wijk