Dorpshuizen

Een dorpshuis of wijkcentrum is de plek waar veel activiteiten plaatsvinden op het gebied van sport, een vergadering, een beurs, samen koffiedrinken, samen eten of een activiteit uitvoeren. Er is voor iedereen wel iets te doen in een dorpshuis.

Dorpshuizen koesteren

Het belang van een dorpshuis, wijkcentra of buurthuis mag zeker niet worden onderschat. Deze plekken zijn belangrijk voor het opbouwen en versterken van relaties tussen buurt- en dorpsbewoners. Ze bieden een waardevolle omgeving voor het ontstaan van vriendschappen, het delen van ervaringen en het samenwerken. Wij koesteren de dorpshuizen, omdat we op deze plaatsen veel mensen ontmoeten en meekrijgen wat er in de woonomgeving van deze personen leeft. Niet zelden leggen wij in dorpshuizen de basis voor contacten.

Activiteiten van verenigingen en andere organisaties in een dorpshuis

Een dorpshuis of ander gemeenschapsgebouw biedt in de eerste plaats een podium voor het delen van lokale kennis en tradities. In veel van deze ontmoetingsplekken worden culturele evenementen, lezingen, workshops en/of sportactiviteiten georganiseerd. Via onze nieuwspagina delen wij graag activiteiten die door verenigingen en organisaties in de dorpshuizen worden georganiseerd en met ons worden gedeeld. In onze agenda staan activiteiten waarbij Welzijn Rivierstroom betrokken is.

Waar vind je de dorpshuizen?

Per gemeente en zelfs per plaats kan de benaming voor een dorpshuis verschillen. Zo hanteert de gemeente Buren verschillende namen voor hun buurt-, dorps- & wijkcentra. In de gemeente Neder-Betuwe spreekt men over ‘huizen van’ met toevoeging van het betreffende dorp. En ook de gemeente Rhenen hanteert verschillende benamingen voor de dorpshuizen of buurthuizen. De rol van Welzijn Rivierstroom binnen de dorpshuizen kan per gemeente en zelfs per dorpshuis verschillend zijn.

Meer weten over de activiteiten die er zijn in de dorpshuizen of wijkcentra? Ga dan naar de betreffende gemeentepagina.

Samenkomen in dorpshuizen of andere locaties

Omdat we er zoveel mensen kunnen ontmoeten, zijn de sociaal werkers van Welzijn Rivierstroom regelmatig in de dorpshuizen aanwezig. Per gemeente bieden wij een aantal terugkerende activiteiten in een dorpshuis aan, of werken we samen met andere organisaties of verenigingen.

Samen eten is leuker in Dodewaard

De wekelijkse vrijdag bijeenkomst

Andere locaties om samen te komen

Omdat Welzijn Rivierstroom een breed pakket aan activiteiten biedt, zijn er naast de dorpshuizen of buurthuizen ook andere plaatsen waar wij regelmatig vertoeven om mensen te ontmoeten of bij elkaar te brengen. Het is daarbij ons primaire doel om zoveel mogelijk mensen te bereiken, signalen op te pikken, mensen bij elkaar te brengen en te verenigen. We zoeken hiervoor de samenwerking met burgers, verenigingen, maatschappelijke organisaties en zorginstellingen. Het kan voor bewoners van een verzorgings- of verpleeghuis wenselijk zijn dat we aanwezig zijn als er terplekke een activiteit wordt georganiseerd. Een andere belangrijke locatie waar we graag aansluiten is de plaatselijke bibliotheek.