Vanaf maandag 24 juni zijn wij gevestigd aan de
Burgemeester Lodderstraat 50, 4043 KM Opheusden.
Ons telefoonnummer is gewijzigd naar 085-00 696 65.

Activiteiten in de buurt

Activiteiten in de buurt voor meer verbinding, gezelligheid en bedrijvigheid in je buurt of wijk.

Een gezamenlijke opruimactie, een ontmoetingsplek creëren of is er behoefte om, in je buurt of wijk, meer naar elkaar om te zien? De sociaal werkers van Welzijn Rivierstroom denken graag met je mee en kunnen ondersteunen met de uitwerking.

Activiteiten in de buurt als preventie

Naar elkaar omkijken in een buurt, is de meest preventieve activiteit tegen eenzaamheid. Een van de belangrijkste taken van de sociaal werkers is dan ook, om activiteiten in de buurt te stimuleren en te ondersteunen. Het hoeft daarbij niet te gaan om grote en indrukwekkende activiteiten. Juist heel kleine acties kunnen mensen met elkaar in contact brengen en blijvend met elkaar verbinden. Als je met een idee in je hoofd loopt voor een activiteit in de buurt of wijk, maar nog niet exact weet hoe deze vorm te geven, schroom niet om ons te benaderen. Soms kunnen wij met een simpel gebaar al veel voor een buurt, wijk of straat betekenen.

Wij denken graag met jullie activiteit in de buurt of wijk mee. Neem vrijblijvend contact op.

Sociaal werk in Ochten

Voorziening voor ouderen

Waarom een sociaal werker betrekken?

De Sociaal Werkers van Rivierstroom kennen de stad of het dorp. Vaak hebben ze zelfs al een vergelijkbare activiteit in de buurt in een andere plaats ondersteund en beschikken ze over een bruikbaar draaiboek. Ze weten bovendien wegen te bewandelen en bronnen aan te boren, waar je zelf niet aan denkt. Of, ze kunnen een aanvullende rol op eigen initiatieven vervullen. Tevens biedt Welzijn Rivierstroom door middel van een aantal projecten hulp aan mensen, die wat extra ondersteuning kunnen gebruiken. Deze vragen komen niet zelden tijdens een activiteit in de buurt naar boven. Een mooi voorbeeld is het Hart van Maurik.

Hart voor Maurik

Het verhaal van Dineke

Samenwerking in Maurik

Landelijke dagen voor activiteiten in de buurt

Activiteiten in de buurt waar sociaal werkers elke keer weer graag bij betrokken worden zijn NL-Doet en Burendag. Hoewel een buurt, straat of wijk zelf deze activiteit kan opzetten, kan het zinvol zijn om Welzijn Rivierstroom bij dergelijke activiteiten te betrekken.

Activiteiten in de buurt tijdens NL-Doet of Burendag

Steeds meer wordt in Nederland tijdens NL-Doet of Burendag in wijken of straten een activiteit georganiseerd. Dit kan bestaan uit het gezamenlijk opknappen van een tuin, een straat of een gebouw tijdens NL-Doet. Deze activiteiten in de buurt vinden altijd in maart plaats. Tot een bepaald bedrag en onder bepaalde voorwaarden kan hiervoor bij het Oranje Fonds subsidie worden aangevraagd.

Andere activiteiten in de buurt vinden plaats in september en heeft de toepasselijke naam Burendag. Deze buurtactiviteit valt ook onder een van de subsidiemogelijkheden van het Oranje Fonds.

Lief en Leedstraten

Binnen de gemeente Buren en Neder-Betuwe zijn er mogelijkheden om via Welzijn Rivierstroom een jaarlijks bedrag aan te vragen voor een Lief en Leedstraat Dit is een activiteit in de buurt met je eigen straat. Welzijn Rivierstroom kan hierbij van dienst zijn door te helpen met de aanvraag bij de gemeente en door ondersteuning bij een startactiviteit om de Lief en Leedstraat onder de aandacht te brengen bij buurtbewoners. Er is een webpagina over deze mooie activiteiten in de buurt.

Buurtbemiddeling

Hoewel we allemaal graag in harmonie met elkaar willen leven, komt het helaas toch voor dat buren elkaar niet begrijpen. Vaak kan dit onderling worden opgelost, maar soms is er toch extra hulp nodig. Voor deze groep mensen is het goed om te weten dat buurtbemiddeling kan helpen om toch samen het probleem op te lossen.