Mantelzorgactiviteiten in gemeente Rhenen

Mantelzorgactiviteiten in gemeente Rhenen

Hoe ontstaat een depressie? Hoe uit zich dat bij mensen? Wat gaat er door het hoofd bij iemand met een depressie? Wat kunt u doen als u vermoedt dat uzelf of een andere persoon een depressie heeft? Waar kunt u terecht?


Nina Oskam (POH-GZZ) en Henriette Schouten (specialistisch begeleider thuis) vertellen u meer over depressie. Er is deze avond ook een ervaringsdeskundige aanwezig, die u meeneemt in zijn verhaal. Er is ook ruimte om ervaringen uit te wisselen en vragen te stellen.

Tijd:
Locatie:
Kosten:
Aanmelden:

18.45 uur inloop, 19.00 start tot ca. 20.30 à 21.00 uur
Westpoort, Veerweg 1, Rhenen
Gratis
vóór 5 februari bij Elle Joosten via:
06 19 42 69 67 of mantelzorg@rhenen.nl

Donderdag 15 februari: online lezing piekeren

Piekeren of negatief denken: iedereen heeft er wel eens last van. Spanningen op gebied van werk, gezondheid, de kinderen, geld of relaties kunnen zorgen opwekken. Langdurig piekeren is slecht voor de gezondheid. Maar ermee stoppen is vaak zo simpel niet.

In deze onlinebijeenkomst van Pro Persona leert u wat piekeren is, leert u dat piekergedachten een gewoonte kunnen zijn, krijgt u meer inzicht in uw eigen piekergedachte, en krijgt u tips over hoe u om kunt gaan met piekeren.

Tijd:
Locatie:
Kosten:
Aanmelden:

19.30 – 20.45 uur
Online via Pro Persona
Gratis
rechtstreeks bij Pro Persona via hun website: https://propersonaconnect.nl/aanbod/cursussen/preventie/piekeren-voorlichting/

Hoe herkent u dementie? En hoe gaat u er mee om?

Kenmerkend voor dementie is dat het gedrag van uw naaste verandert. Achterdocht, onzekerheid, agressie, lusteloosheid, onrust, of juist ‘mooi weer spelen’ en net doen of er niets aan de hand is. Hebt u vermoedens dat uw partner, ouder of ander familielid symptomen vertoont? Of heeft uw naaste al een diagnose en vindt u het soms uitdagend om met het veranderende gedrag om te gaan? Kom dan naar deze eenmalige, praktische training, door twee ervaren trainers van Samen Dementievriendelijk. Zij geven uitleg over dementie en hoe u dementie kunt herkennen. Vervolgens wordt geoefend met voorbeelden uit de dagelijkse praktijk. De trainers vertellen ook hoe u het geleerde in de praktijk kunt toepassen en ze geven tips. Er is volop ruimte voor uw vragen.

Tijd:
Locatie:
Kosten:Aanmelden:

18.45 uur inloop, 19.00 start tot ca. 20.30 à 21.00 uur
Buurtgarage, Valleiweg 16, Rhenen
Gratis voor inwoners en vrijwilligers die met mensen met dementie werken; € 15,00 voor zorgprofessionals niet-commerciële organisaties of €25 commerciële organisaties.
Vóór 22 februari bij Welzijn Rivierstroom via:
0344-602337 of mantelzorg@rhenen.nl

De tuin als metafoor van je leven. Schrijvend dwalen we door jouw innerlijke  tuin. Waar valt je oog op? Wat wil je zaaien? Wat wil je straks oogsten? Wat woekert en wat wil je uitdunnen? Welke kleuren mis je in je tuin? Is er onkruid aanwezig? Wat blijft achter in de groei en verdient wat extra mest? De schrijver Leonard Woolf zag “de tuin als een minibeschaving, die altijd maar een paar stappen verwijderd is van verval en jungle. Je moet eraan blijven werken om ‘m gezond te houden. De tuin is als het leven”. Tijdens deze workshop staat het plezier in schrijven centraal. Kennis met schrijven of ervaring is niet vereist. En ook belangrijk: er is geen goed of fout! Het zijn tenslotte fragmenten van jouw verhaal. Laat je verrassen door wat er in je leeft en gehoord en verwoord wil worden. Hierbij kun je zelf kiezen hoe diep je wil gaan en zorgt voor verfrissende inzichten.

Workshop wordt gegeven door Conny Plomp van Schrijfpassie. U mag iemand meenemen.

Tijd:
Locatie:
Kosten:
Aanmelden:

14.15 uur inloop, start 14.30 tot 16.30 uur
Buurtgarage, Valleiweg 16, Rhenen
Gratis
vóór 4 maart bij Welzijn Rivierstroom via:
0344-602337 of mantelzorg@rhenen.nl

Onder leiding van Wilma Wouterse gaan we samen een mooi en vrolijk Paas-bloemstuk maken. U mag iemand meenemen.

Tijd:
Locatie:
Kosten:
Aanmelden:

14.15 uur inloop, 14.30 start tot 16.00 uur
Bestegoed, Tabaksweg 20, Elst (UT)
€7,50 + zelf een schaal of bord meenemen
Vóór 4 maart bij Welzijn Rivierstroom via:
0344-602337 of mantelzorg@rhenen.nl

Dinsdag 16 april: online lezing grenzen stellen

Iedereen vindt het wel eens lastig om nee te zeggen of om te zeggen dat iets vervelend is. Hoe doe u dat op een respectvolle, duidelijke manier zonder een ander te kwetsen? Hoe kunt u uw grenzen aangeven, zonder dat de ander u dat kwalijk zal nemen?

In deze online bijeenkomst van Pro Persona komen onder andere gespreksvaardigheden aan bod, krijgt u inzicht in communicatie, leert u beter uw grenzen voelen en aangeven, leert u nee zeggen en opkomen voor uzelf.

Tijd:
Locatie:
Kosten:
Aanmelden:

19.30 – 20.45 uur
Online, via Pro Persona
gratis via Pro Persona
rechtstreeks bij Pro Persona via hun website: https://propersonaconnect.nl/aanbod/cursussen/preventie/grenzen-stellen-online/

Dinsdag 14 mei: online lezing omgaan met stress

Veel mensen hebben last van stress. Bijvoorbeeld omdat ze het druk hebben op werk, of omdat u zorgen heeft over een naaste. Zo min mogelijk (langdurige) stress is belangrijk voor een gezonde manier van leven. Daarom organiseert Pro Persona een lezing over stress.

In deze online bijeenkomst van Pro Persona leert u meer over stress: wat is stress en wanneer is stress ongezond? U leert signalen van stress herkennen, en krijgt tips en handvatten om het aan te pakken. Wat kunt u veranderen, en wat niet? Wat moet u accepteren en wat kunt u aanpakken?

Tijd:
Locatie:
Kosten:
Aanmelden:

19.30 – 20.45 uur
Online, via Pro Persona
gratis
rechtstreeks bij Pro Persona via hun website: https://propersonaconnect.nl/aanbod/cursussen/preventie/grenzen-stellen-online/

Woensdag 19 juni: Bordje Vol

Privé en langdurige zorg voor een naaste combineren kan erg uitdagend zijn. Als u daarnaast ook nog werkt kan uw bordje al helemaal overlopen. Weet u soms niet hoe u alle ballen hoog kunt houden?
Tijdens deze workshop krijgt u handvatten om uw bordje leger te maken. U krijgt meer inzicht in uw situatie, en ontdekt hoe u de zorg op kunt delen. Of u nou zorgt voor een ouder, partner, kind, broer/zus en of u de zorg nou alleen doet of met anderen deelt: de gebruikte methode kan in allerlei situaties gebruikt worden. Welzijnsconsulent Frederike Burgers geeft tijdens deze workshop uitleg over de methode. Samen zetten jullie de eerste stappen om inzicht te krijgen in wat u energie geeft en wat energie vreet, welke veranderingen wenselijk zijn en wie daarbij kan helpen. Het is een interactieve workshop waar alle gelegenheid is om vragen te stellen.

Tijd:
Locatie:
Kosten:
Aanmelden:

18.45 uur inloop, start 19.00 tot 21.00 uur
Westpoort, Veerweg 1, Rhenen
gratis
Vóór 12 juni bij Elle Joosten via:
06 19 42 69 67 of mantelzorg@rhenen.nl