Mantelzorgactiviteiten in gemeente Rhenen

Dinsdag 18 juni: online bijeenkomst ‘Troost in moeilijke tijden’

Verdriet en verlies: we hebben er allemaal mee te maken. Verlies en rouw bij het verlies van een naaste, uw gezondheid, relatie of baan bijvoorbeeld. Hoe om te gaan met verdriet en verlies? Heeft u te maken met dit onderwerp, of wilt u een geliefde ondersteunen die te maken heeft hiermee? Dan is dit webinar interessant voor u.

In deze bijeenkomst van Pro Persona wordt ingegaan op de verschillende fases van het rouwproces, wordt aandacht besteedt aan ‘rouwarbeid’ en wordt besproken wat troost en houvast kan bieden in moeilijke tijden.

Tijd:             19.30 – 20.45 uur
Locatie:       online, via Pro Persona
Kosten:       gratis
Aanmelden: rechtstreeks bij Pro Persona via hun website: Troost in moeilijke tijden voorlichting – Pro Persona Connect

Woensdag 19 juni: Bordje Vol

Privé en langdurige zorg voor een naaste combineren kan erg uitdagend zijn. Als u daarnaast ook nog werkt kan uw bordje al helemaal overlopen. Weet u soms niet hoe u alle ballen hoog kunt houden?
Tijdens deze workshop krijgt u handvatten om uw bordje leger te maken. U krijgt meer inzicht in uw situatie, en ontdekt hoe u de zorg op kunt delen. Of u nou zorgt voor een ouder, partner, kind, broer/zus en of u de zorg nou alleen doet of met anderen deelt: de gebruikte methode kan in allerlei situaties gebruikt worden. Welzijnsconsulent Frederike Burgers geeft tijdens deze workshop uitleg over de methode. Samen zetten jullie de eerste stappen om inzicht te krijgen in wat u energie geeft en wat energie vreet, welke veranderingen wenselijk zijn en wie daarbij kan helpen. Het is een interactieve workshop waar alle gelegenheid is om vragen te stellen.

Tijd:
Locatie:
Kosten:
Aanmelden:

18.45 uur inloop, start 19.00 tot 21.00 uur
Westpoort, Veerweg 1, Rhenen
gratis
Vóór 12 juni bij Elle Joosten via:
06 19 42 69 67 of mantelzorg@rhenen.nl

18.45 uur inloop, start 19.00 tot 21.00 uur
Westpoort, Veerweg 1, Rhenen
gratis
Vóór 12 juni bij Elle Joosten via:
06 19 42 69 67 of mantelzorg@rhenen.nl

Dinsdag 25 juni: bijeenkomst over autisme

Heeft een naaste van u autisme, of heeft u het zelf? Of is er alleen nog een vermoeden? Kom dan naar deze bijeenkomst! Twee medewerkers van Agathos (ambulante hulpverlening) vertellen eerst wat meer over autisme. Wat zijn de kenmerken van autisme? Waar kunt u (of uw naaste) in het dagelijks leven tegenaanlopen als je autisme hebt? Hoe kan u hiermee omgaan? Daarna gaan we met elkaar in gesprek. Welke vragen zijn er? Waar loopt u tegenaan? Hoe ervaart u het? Komt u niet uit gemeente Rhenen maar bent u wel geïnteresseerd? Geef Elle dan een seintje. Als de bijeenkomst niet vol is, dan kunnen personen uit andere gemeenten aansluiten.

Tijd:            18.45 inloop, start 19.00 tot 21.00 uur
Locatie:      Buurtgarage, Valleiweg 16, Rhenen
Kosten:      gratis
Aanmelden: voor 19 juni bij Elle Joosten via: 06 19 42 69 67 of mantelzorg@rhenen.nl

Maandag 2 september: sieraden maken

Onder begeleiding van Belinda van Butterfly Designs maken we onze eigen wikkelarmband! U kunt de armband helemaal naar eigen smaak maken, met memorywire of een suede veter als basis. Maakt u liever een ketting? Dat kan ook. Neem gerust een gast mee naar deze workshop! Graag bij aanmelding doorgeven of u met memorywire of suede wilt werken, welke kleur(en) uw voorkeur hebben en of u een gast meeneemt.

Tijd:             18.45 inloop, start 19.00 tot 21.00 uur
Locatie:       Westpoort, Veerweg 1, Rhenen
Kosten:       €7,50 eigen bijdrage
Aanmelden: voor 26 augustus bij Elle Joosten via: 06 19 42 69 67 of mantelzorg@rhenen.nl

Maandag 9 september: bijeenkomst over rouw bij levend verlies

Wanneer de mentale of fysieke gezondheid (die van uzelf of van een naaste) afneemt, dan spreken we van ‘levend verlies’. Bijvoorbeeld wanneer er sprake is van een vorm van dementie, wanneer u te maken krijgt met een Niet Aangeboren Hersenletsel (NAH), of als u een ongeluk hebt gehad waardoor u fysiek of mentaal letsel hebt opgelopen. Voor zowel degene zelf als voor de naasten kan dit (onbewust) gevoelens van rouw met zich meebrengen. Rouw om het leven, om de mogelijkheden die voorbijgegaan zijn en uw veranderde toekomstdromen. Geestelijk verzorger Eva Smit vertelt over rouw bij levend verlies en staat stil bij wat dit voor ieder van ons betekent, en welke emoties dit met zich meebrengt.

Tijd:             18.45 inloop, start 19.00 tot 20.30 a 21.00 uur
Locatie:       Westpoort, Veerweg 1, Rhenen
Kosten:       gratis
Aanmelden: voor 2 september bij Elle Joosten via: 06 19 42 69 67 of mantelzorg@rhenen.nl

Dinsdag 10 september: online bijeenkomst ‘Zorgen voor/om een naaste met psychische problemen’

Meer dan 25% van Nederlanders had afgelopen jaar psychische klachten. Voor naasten kan het zwaar zijn om een geliefde te zien worstelen. Hoe kunt u hulp bieden aan iemand met een muur om zich heen, of die zich verzet? Tijdens dit webinar van Pro Persona wordt er aandacht besteedt aan wat zorgen voor uw naaste voor u betekent, wat helpt zich staande te houden, het stellen van grenzen en het belang van balans tussen draagkracht en draaglast. Deelname aan dit webinar is – net als alle webinars van Pro Persona – anoniem.

Tijd:             19.30 – 20.45 uur
Locatie:       online, via Pro Persona
Kosten:       gratis
Aanmelden: rechtstreeks bij Pro Persona via hun website: Zorgen voor /om een naaste met psychische problemen voorlichting – Pro Persona Connect

Donderdag 10 oktober: online bijeenkomst ‘Beter slapen’

Voor iedereen die moeite heeft met inslapen, of die ’s nachts veel wakker wordt. Tijdens dit webinar van Pro Persona wordt ingegaan op voorwaarden om goed te kunnen slapen, worden problemen met slapen besproken en krijgt u tips om beter te slapen.

Tijd:             19.30 – 20.45 uur
Locatie:       online, via Pro Persona
Kosten:       gratis
Aanmelden: rechtstreeks bij Pro Persona via hun website: Beter Slapen voorlichting – Pro Persona Connect

Donderdag 17 oktober: dementie

Dementie: wat is het? Hoe herkent u het? Hoe gaat u ermee om? En: wat voor activiteiten kunt u samen met iemand met (gevorderde) dementie doen? Zijn er bepaalde aandachtspunten hierbij? Elise Elbertse vertelt u er alles over en staat klaar om uw vragen te beantwoorden!
Tijd: 18.45 inloop, start 19.00 tot ca. 20.30 uur
Locatie: Westpoort, Veerweg 1, Rhenen
Kosten: gratis
Aanmelden: voor 14 oktober bij Elle Joosten via: 06 19 42 69 67 of mantelzorg@rhenen.nl.

Donderdag 14 november: online bijeenkomst ‘Piekeren’

Er zijn veel situaties die zorgen opwekken. Gezondheid, de kinderen, werk, geld of relaties. Langdurig zorgen, piekeren en negatief denken kunnen gezondheidsproblemen opleveren. Maar ermee stoppen is vaak niet zo makkelijk. Tijdens dit webinar van Pro Persona komen de volgende onderwerpen aan bod:
– Wat is piekeren?
– Piekergedachte als gewoonte.
– Inzicht in uw eigen piekergedachte.
– Omgaan met piekeren.

Tijd:             19.30 – 20.45 uur
Locatie:       online, via Pro Persona
Kosten:       gratis
Aanmelden: rechtstreeks bij Pro Persona via hun website: Piekeren voorlichting – Pro Persona Connect