Vanaf maandag 24 juni zijn wij gevestigd aan de
Burgemeester Lodderstraat 50, 4043 KM Opheusden.
Ons telefoonnummer is gewijzigd naar 085-00 696 65.

Dansavond in ’t Bestegoed Elst (Utr)

Dansen op zaterdagavond

Dansen hoorde bij de opvoeding

Jeannette en Nilca zijn het er over eens: ‘Dansen hoorde vroeger bij de opvoeding.’ Bij Jeannette in Lienden, werd op zaterdagavond het kleed opgerold en gaf moeder dansles aan haar kinderen. Ze leerden de Foxtrot, Tango, Engelse wals en andere stijldansen. Toen Jeannette haar man Chiel leerde kennen, haalde ze hem over om op dansles te gaan. ‘We genoten er van en we deden zelfs mee met de clubkampioenschappen. Nadat we kinderen kregen, zijn we ermee gestopt,’ vertellen Chiel en Jeannette.

‘Voor mij geldt hetzelfde,’ vertelt Nilca. ‘Ik leerde al vroeg de Caribische dansen, want ik ben geboren en opgegroeid in Curaçao. Nog steeds begint het te kriebelen als ik Salsa of Merenque muziek hoor.  Zelfs als ik alleen thuis ben komen mijn benen bij deze muziek als vanzelf in beweging.’

Oprichting van de dansavond in ‘t Bestegoed

Enkele inwoners van Elst kwamen bij sociaal werker Nanda, met het idee om een dansavond te starten. Nadat Nanda een DJ had gevonden en had geregeld dat er maandelijks op zaterdagavond kon worden gedanst, in ’t Bestegoed, gingen de dansavonden van start.
Nilca werd door dorpsgenoten op de hoogte gebracht en is vanaf de eerste avond een vaste bezoeker. Chiel en Jeannette hoorden via familie over de dansavonden. Ze besloten om eens te gaan kijken, want ze konden maar steeds geen leuke dansgelegenheid vinden. Ook zij horen nu bij de vaste gasten. En niet alleen deze drie mensen zijn enthousiast. Elke maand komen er zo’n dertig vaste bezoekers uit de gehele regio naar Elst (Utr) om te dansen.

Goed voor je lichaam en geest

Alle drie zijn ze er over eens dat muziek veel doet met mensen. Chiel en Jeannette voelen meer voor het stijldansen en ze komen in Elst aan hun trekken. ‘De eerste keer dacht ik nog, is het wel de moeite om van 19.30 tot 22.30 uur te gaan dansen? Vroeger gingen we altijd door tot middennacht en dan sloeg ik geen dans over. Nu merk ik om half elf wel dat de tijd niet stil heeft gestaan. Mijn voeten zijn dan toe aan rust,’ vertelt Jeannette lachend.

Twee jaar geleden is de echtgenoot van Nilca overleden. Ze wil graag mensen ontmoeten en bezig zijn met activiteiten. De dansavond is een van de hoogtepunten op dit moment. ‘Mensen zeggen dat ze aan mijn gezicht kunnen zien dat ik ervan geniet. En dat kan kloppen, want ik word zo blij van dansen. Ik vraag een keer op een avond Salsamuziek aan, maar ik dans eigenlijk overal op.’

Meer gasten zijn welkom

Beide verhalen weerspiegelen de liefde voor dansen en de ontmoeting met andere mensen. Alle aanwezigen op zaterdagavond hebben een gemeenschappelijke passie voor muziek en dansen. Dat bepaalt de sfeer. Maar ook het contact met elkaar, een gratis consumptie en het hapje maken de avond compleet. ‘Nanda heeft deze avonden goed verzorgd, we zijn erg blij met dit initiatief,’ is de unanieme mening van deze drie mensen. Ze adviseren mensen in de regio die van dansen houden om ook eens te komen kijken. Chiel moedigt vooral mannen aan om zijn voorbeeld te volgen. ‘Ik kan het ze aanraden, want het is elke maand weer gezellig.’

‘Muziek en dansen brengt mensen samen, het maakt ze blij en zorgt voor een ontspannen en warme sfeer. Daar hebben we vooral in deze roerige tijd allemaal behoefte aan,’ besluit Nilca.