Vanaf maandag 24 juni zijn wij gevestigd aan de
Burgemeester Lodderstraat 50, 4043 KM Opheusden.
Ons telefoonnummer is gewijzigd naar 085-00 696 65.

Twee maatjes voor Yolanda

Yolanda vond een maatje

Herseninfarct op jonge leeftijd
Yolanda, bijna 50, heeft in haar leven al verschillende uitdagingen het hoofd geboden. Op haar 27e  kreeg ze een herseninfarct. In het revalidatiecentrum Klimmendaal in Arnhem, waar ze na haar herseninfarct verbleef  in Arnhem was het keihard werken. Haar rechterarm en been hebben nooit hun volledige kracht teruggekregen, en ze moet met zorg woorden en zinnen kiezen. Ze kreeg wel haar zelfstandigheid terug en verstaat de kunst om van de mooie momenten in haar leven te genieten.

Vrienden van dochter waren altijd welkom
Tijdens een gesprek merk je dat Yolanda haar woorden bewust moet kiezen.  Daar is ze zelf aan gewend. Soms vinden mensen dit ongemakkelijk, en praten dan over haar heen in plaats van tegen haar. Dit is pijnlijk, want Yolanda heeft juist graag contact met anderen en houdt van gezelligheid. Zo moedigde ze haar dochter altijd aan om vrienden mee naar huis te brengen. Ze was een op-en-top gastvrouw en zorgde goed voor de inwendige mens van de jongeren. Als er iemand wilde blijven slapen, was dat prima. Ze genoot van deze bezoeken. Het werd erg stil in huis toen haar dochter zelfstandig ging wonen.  

De hond, poes en Scootie
‘Ik ben erg blij dat ik gezelschap heb van een poes en hond, want daaraan heb ik veel aanspraak. Dagelijks loop ik een flink stuk met Balou, mijn hond. En tijdens de zomermaanden ga ik er graag met Scootie op uit. Dat is mijn scootmobiel,’ verduidelijkt ze lachend. ‘Op dinsdag doe ik vrijwilligerswerk in Elim. Ik ben gastvrouw bij de knutselgroep. Ik woon in een fijne buurt. Met oud en nieuw bijvoorbeeld lopen we altijd even bij elkaar binnen. Ik wil niet teveel bij elkaar over de vloer komen en afhankelijk worden van elkaars gezelschap.’

Gastvrouw voor maatjes
In de wintermaanden is het lastiger om erop uit te trekken. Ze voelt dan wel het gemis van menselijk contact. Gelukkig deelde ze deze gevoelens met haar persoonlijk begeleider NAH. En met sociaal werker, Lisanne. Toen Lisanne met het voorstel kwam om een maatje te zoeken, aarzelde Yolanda geen moment. Een oproep leverde haar zelfs twee maatjes op. Yolanda krijgt nu wekelijks een maatje op bezoek. Ze is hier blij mee en de maatjes zijn net zo welkom als, eerder, de vrienden van haar dochter.