Vanaf maandag 24 juni zijn wij gevestigd aan de
Burgemeester Lodderstraat 50, 4043 KM Opheusden.
Ons telefoonnummer is gewijzigd naar 085-00 696 65.

Vrijwilliger Marieke deelt haar ervaring als ouderenadviseur

Marieke is ouderenadviseur voor de gemeente Rhenen. Lees snel waarom ze iedere keer weer blij thuis komt na een huisbezoek.

Marieke; Ouderenadviseur in de gemeente Rhenen 

Marieke is binnen de gemeente Rhenen met drie andere vrijwilligers, ouderenadviseur. (of zoals het in deze gemeente wordt genoemd, seniorenadviseur.) Zij bellen met inwoners, een week nadat zij vijfenzeventig of tachtig jaar zijn geworden. In de praktijk is gebleken dat juist op deze leeftijd vaak vragen naar boven komen, waar een seniorenadviseur van dienst kan zijn.  

Contact met senioren

De gemeente stelde een informatiegids samen met handige informatie voor senioren. De adviseur is op de hoogte van de inhoud en neemt deze met mensen door. ‘Wij luisteren, informeren en verwijzen mensen door,’ vertelt Marieke. ‘Daarbij hoef je overigens niet meteen aan ingewikkelde dingen te denken. Meestal zijn het vragen over vervoer, huishoudelijke hulp, wonen, activiteiten of verwijzing naar de formulierenbrigade. Zijn er professionele hulpvragen, dan verwijzen we door naar het Sociaal Team. 

Vrijheid en voldoening 

Marieke gaat al vijf jaar op pad en haalt veel voldoening uit haar ‘werk.’ Ik wilde zelf graag iets doen waarbij ik van betekenis kan zijn en de vrijheid houd om zelf mijn agenda in te vullen. Deze combinatie vind ik binnen het seniorenadvies. Zo ga ik binnenkort met vakantie en dan ben ik een maand niet beschikbaar. Op andere momenten vind ik het juist weer fijn om meer adressen te ontvangen.’  

Na een telefoontje met een oudere volgt vaak een eenmalig huisbezoek. ‘Daar kom ik iedere keer weer blij van thuis,’ vertelt Marieke. ‘Soms omdat ik daadwerkelijk iets voor mensen kan betekenen, of omdat ik hoor hoe actief mensen zijn en welke leuke dingen ze ondernemen.’  

De vrijwillige seniorenadviseurs werken nauw samen met de gemeente Rhenen en zijn verbonden aan Welzijn Rivierstroom.